Moet mijn cv aangepast worden per vacature?

Bij solliciteren hoort natuurlijk het schrijven van een curriculum vitae en een sollicitatiebrief. Zeker als je niet goed weet hoe een cv eruit moet komen te zien, kan het fijn zijn om eerst een cv voorbeeld door te nemen. Een cv maken kost vaak veel tijd en energie. Cv klaar? Dan kan er gesolliciteerd worden. Toch worden kandidaten vaak niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek nadat ze op een vacature gereageerd hebben. De meest voorkomende reden hiervoor is dat het cv niet volledig aansluit op de vacature. Het antwoord is dus ja: je moet je cv aanpassen per vacature!

Elke vacature is anders

Je zou kunnen denken: hoe kan het nou dat ik mijn cv moet aanpassen als mijn opleiding, werkervaring en persoonlijke gegevens niet wijzigen? Hoewel deze onderdelen qua inhoud niet veranderen, zul je geen twee exact dezelfde vacatures vinden. Een baan vinden als administratief medewerker bij vier verschillende bedrijven levert je vier verschillende vacatures op. Niet alleen zit er verschil in het soort bedrijf, de bedrijfsgrootte en de bedrijfscultuur, ook heb je grote kans dat de werkzaamheden net weer even anders zijn. 

Gebruik geen algemeen cv

Juist omdat geen enkel bedrijf hetzelfde is en je ook geen twee gelijke vacatureteksten zult vinden, moet je je cv afstemmen op de functie waarnaar je solliciteert. Hoe beter jouw cv aansluit op essentiële punten die je terugvindt in de vacaturetekst, hoe groter jouw kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Geef je cv net die extra boost door relevante hobby’s toe te voegen of een project uit te lichten waaruit blijkt dat je beschikt over de vaardigheden die worden genoemd in de vacaturetekst.

Weinig werk, veel voordeel

Waarschijnlijk denk je nu: telkens weer een nieuw cv maken voor elke keer dat ik solliciteer, kost enorm veel tijd. Toch niet! Het geheim is namelijk het maken van een goed basis cv. Een basis cv is een uitgebreid document waarin je alle details over je carrière plaatst. Het geeft een totaalbeeld van al je opgedane werkervaring, alle opleidingen en stages die je ooit hebt gedaan, je vaardigheden en alle informatie die van belang kan zijn voor een werkgever. Let wel op dat een basis cv nooit naar een werkgever wordt gestuurd voor een sollicitatie. Het is alleen bedoeld voor jezelf om informatie uit te halen voor een interessante vacature waarop je wilt reageren.

Jouw cv op maat

Nu je je basis cv voor je hebt liggen, neem je eerst de vacaturetekst goed door. Vervolgens verwijder je alle niet-relevante zaken uit het basis cv. Zorg er hierbij voor dat je geen gaten laat ontstaan in je curriculum vitae. Bekijk de functie-eisen goed en probeer deze zoveel mogelijk terug te laten komen in je cv. Pas ook zeker je profieltekst aan voor elke vacature waarop je reageert.

Het kost je misschien eenmaal even wat tijd, maar aan de hand van een goed basis cv schrijf jij voor elke vacature waarop je solliciteert een professioneel cv op maat!